top of page

Kalça Kırığı Sonrası Fizik Tedavi

  • Yazarın fotoğrafı: Abdulkadir Turan
    Abdulkadir Turan
  • 1 Şub
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 2 Şub

Kalça ve bacağın anormal pozisyonu ve şiddetli ağrıya dayanarak kalça kırığını doktor tarafından teşhis edilir.


Kalça kırıklarının çoğu, pelvisinizden (legen kemiği) dizinize kadar uzanan uzun kemikte (femur) iki yerden birinde meydana gelir:


Femoral boyun Kırığı: Bu alan, femurunuzun üst kısmında, top ve yuva ekleminin top kısmının (femoral baş) hemen altında boyuna benzer bölgede kırık yer alır.


İntertrokanterik Kırık : Bu bölge kalça ekleminden biraz daha aşağıda, üst femurun dışarı doğru çıkıntı yapan kısmındadır.



Kalça Kırığı Çeşitleri
Kalça Kırığı Çeşitleri

Kalça kırığı tedavisi genellikle ağrıyı yönetmek ve kan pıhtılarını ve enfeksiyonu önlemek için acil cerrahi onarım, rehabilitasyon ve ilaç tedavisinin bir kombinasyonunu içerir.


Tedavi


Kalça kırığı tedavisi kan pıhtılarını ve olası bir enfeksiyonu önlemek amacıyla acil cerrahi müdahale gerektirebilir. Bununla birlikte Kalça Kırığı Fizik tedavi de tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır.


Ameliyat


Ameliyat genellikle kırığın hangi bölgede ve şiddetine, kırılan kemiğin durumuna (yerinde olmamasına) ,yaşınıza ve altta yatan sağlık durumlarınıza göre cerrahlar tarafından karar verilir. Ameliyat seçenekleri ise şunlardır;


  • Vidalar kullanılarak sabitleme. Kırık iyileşirken kemiği bir arada tutmak için kemiğe metal vidalar yerleştirilir. Bazen vidalar uyluk kemiğinden (femur) aşağı doğru uzanan bir metal plakaya tutturulur.


  • Total kalça protezi. Femur ve pelvik (leğen) kemiklerindeki yuva yapay parçalarla (protezle) değiştirilir. Çalışmalar, total kalça protezinin daha uygun maliyetli olduğunu ve bağımsız yaşayan sağlıklı yetişkinlerde uzun vadeli sonuçlar olduğunu göstermektedir.


  • Kısmi (Parsiel) kalça protezi. Bazı durumlarda, kalçanın soket kısmının değiştirilmesine gerek yoktur. Kısmi kalça protezi, Bu duruma kırığa ve kemik duruma bağlı değişebilir.



Total Kalça Protezi Görseli
Total Kalça Protezi

Kalça kırığı eklemi ve çevreyi besleyen damarlarda kan akışı engelleyecek hasar gördüyse cerrahlar tam veya kısmi kalça protezi önerebilir. Femoral boyun kırıkları en çok yaşlı kişilerde görülür. Femoral boyun kırığı kemiğin iyileşmesinin zor olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle protez iyi bir seçenek olabilir.


Kalça Kırığı Fizik Tedavi


Ameliyat sonrası çoğu hasta ilk günden ayağa kaldırılır. Genellikle cerrahlar tarafından her gün düzenli bir şekilde artarak hastanın ayağa kalkmasını ve hasar gören kalça eklemine basması istenir.


Yapılan araştırmalar sonucunda kalça kırığı sonrası 1 yıl içerisinde ölüm oranı %30 olarak görünmektedir. Bu çalışma bize her 3 hastadan 1'i bir yıl içerinde ölümle sonuçlandırdığını görmektedir. Eski yıllara nazaran bu oran azalsa da hala yaşlılar için tehlikeli bir travma olarak biliniyor. Bu oranı en aza indirmek için ameliyat sonrası rehabilitasyon önemli bir yere sahiptir. Hastanın moral ve motivasyonu, sürekli yatar halde kalması ve vücudun normal fonksiyonlarına devam etmesi için ayağa kalkmak ve yürümek hasta için çok önemlidir.


Hastaya yapılabilecek bir kaç egzersiz önerisi sizler için derledik. Lütfen bu hareketleri yapmadan önce doktorunuz ve fizyoterapistinize danışın. Burada verilen bilgiler yalnızca öneri içindir.


Kalça kırığı sonrası fizyoterapi

Kalça Kırığı sonrası Egzersizleri sizler için sıraladım. burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Aklınıza takılan bir soru varsa çekinmeden yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için her zaman buradayım. Kaynak: Kalça kırığı sonrası 1 yıllık dönemde mortalite oranındaki değişen eğilimler - sistematik bir derleme - PMC


Comments


Bana Ulaşın

Dilediğiniz zaman benimle iletişime geçebilirsiniz.

Mehmet Akif Ersoy Mah. Yaşam Sok. No:6 Çiftlikköy/Yalova

© 2025 Fizyoterapist Abdulkadir Turan

bottom of page